Positivt om 1300 håller idag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna stängde överlag högre på tisdagen, även om rejält med nervositet smög sin in på marknaden mot slutet av handeln då indexen började pendla mellan svart och rött.

Energibolagen tyngde mest efter att oljepriset fortsatt nedåt, samtidigt som industrisektorn höll indexen högre.

Dow Jones Industrial Average slutade oförändrat på 16.315, samtidigt som det bredare S&P 500 stärktes 0,2 procent till 1.878. Nasdaq Composite avancerade 0,3 procent till 4.227.

I det breda indexet steg industrisektorn 1,3 procent samtidigt som energi backade 1,2 procent.

970 miljoner aktier bytte ägare på New York Stock Exchange och 2,5 miljarder på Nasdaq.

På makrofront steg detaljhandeln i USA med 3,8 procent under förra veckan jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Johnson Redbooks indikator. Ett index från ICSC visade att affärskedjorna ökade sin försäljning med 3,8 procent under förra veckan jämfört med veckan innan.

På aktiefronten leddes uppgångarna i Dow Jones av Intel med en klättring på 2,1 procent. Efter stängning redovisade halvledarbolaget ett resultat per aktie om 0:66 dollar, strax över analytikernas förväntningar om 0:65. Även intäkterna toppade konsensus: 14,6 miljarder mot 14,4 miljarder.

Caterpillar och Boeing följde därefter med uppgångar på 1,2-1,5 procent.

Hälsovårdskonglomeratet Johnson & Johnson förlorade mest med 2,1 procent, trots att bolaget redovisat ett bättre resultat än väntat för det tredje kvartalet och höjt resultatprognosen.

JP Morgan backade 0,3 procent sedan både intäkter och resultat landat under marknadens förväntningar.

Vidare på minussidan tyngde oljebolagen Exxon och Chevron som sjönk 0,3 respektive 2,0 procent. Oljepriset fortsatte att tappa mark på tisdagen och befinner sig nu kring de lägsta nivåerna på fyra år.

Vid sidan av bolagen i Dow Jones steg Citigroup 3,2 procent. Banken redovisade både försäljning och intäkter som överträffade marknadens förväntningar.

Vidare bland banker rapporterade Wells Fargo helt i linje med analytikernas förväntningar. Aktien backade dock 2,7 procent.

Flygbolagen stod för en rejäl återhämtning efter den senaste tidens kräftgång. Bland annat steg American Airlines, United Continental och Delta Airlines 6,1-10,3 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Vid stängningar mer än 2,1 standardavvikelser under 20-dagars medelvärde som vi fick i måndags är edgen för uppgång på någon dags sikt god men den genomsnittliga kursutvecklingen på en veckas sikt är bara några tiondels procent”. Det initiala negativa gapet täpptes till direkt och 1300-nivån togs till att börja med ut innan säljarna åter tog över. Efter att USA-börsen öppnat kom köparna tillbaks och stängningen vid 1307,9 motsvarade en uppgång med 1,0 procent och skedde i den övre delen av kursstapeln vilket hamnar i den positiva vågskålen.

Gårdagens positiva outside day med ett lika lågt värde för MACD har bara inträffat 7 gånger de senaste 18 åren vilket innebär att det naturligtvis inte är statistiskt signifikant men det kan ändå vara värt att nämna att det inte inträffat en enda gång i en positiv marknadsfas och på någon månads sikt har det i 6 av fallen lett till lägre kurser men på några dagars sikt råder det omvända, nämligen upp till en veckas kraftigt uppställ.

Volymen igår var högre än i måndags och hela 46 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 296 aktier igår medan 197 stängde ner. 91 procent av aktierna på OMXS30 steg.

Högst omsatta aktier blev igår Sintercast där aktier för 1781 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 1257 miljoner kronor omsattes. Eric B kom på tredje plats och totalt 948 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med 13 punkter hade igår Eric B som ensamt pressade indexet 2,0 punkter.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick oljebolagen och verkstad.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Lundin Petroleum som jag rekade (+5,8%) följt av SKF B (+3,6%) och Sandvik (+3,5%). Sämst gick Securitas B (-0,6%) och SHB A som inte lämnade någon köpsignal (-0,6%) följt av SCA B (-0,5%).

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Castellum (ca kl 13.00), SKF (kl 13.00)

FIRST NORTH
– Diamyd Medical (kl 8.30)

AKTIETORGET
– Peptonic

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Netflix (kl 22.05), American Express (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– SKF: telefonkonferens kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för september kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för september kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– GWS Production: första dag för handel på First North

MAKROSTATISTIK
– Kina: KPI, PPI september kl 3.30
– Japan: industriproduktion (def) augusti kl 6.30
– Finland: BNP-indikator augusti kl 8.00
– TNS Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00
* Tyskland: KPI (def) september kl 8.00
* Storbritannien: arbetslöshet september kl 10.30
– USA: Empire Manufacturing index oktober kl 14.30
* USA: detaljhandel september kl 14.30
– USA: PPI september kl 14.30
– USA: lager osålda varor augusti kl 16.00

CENTRALBANKER
– Sydkorea: räntebesked kl 3.00
* ECB: Mario Draghi talar i Frankfurt kl 9.00
* Fed: Beige Book kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– Svensk Handel: handelsbarometern oktober kl 6.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelemission kl 16.20

USA:  Igår skrev jag: ”De senaste 12 åren har inte indexet fallit lika mycket på tre dagar mer än 22 gånger och vid 13 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Det finns en tydlig positiv edge på någon dags sikt vid stängningar mer än 2,6 standardavvikelser under 20-dagars medelvärde”. Tisdagen inleddes med stigande index och SP500 utgjorde inget undantag. Efter några timmars handel nåddes 1899 där det tog stopp och resten av sessionen var det svagt fallande kurser. Stängningen vid 1877,2 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Tisdagens box öppnade och stängde på samma nivå helt innanför måndagens vilket innebär att vi fick en haramiliknande stapel som dock noterades långt ner i den sammanslagna kursstapeln för de senaste två dagarna. Stängningen skedde 2,1 standardavvikelser under 20-dagars medelvärde och vid de 59 gånger det skett de senaste åren har kursen stått högre vid 32 tillfällen en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen har varit en uppgång med 0,8 procent. PA-mässigt har ungefär hälften av den kommande veckan stängt högre historiskt.

Volymen igår var något högre än i måndags och hela 43 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår var verkstad och basråvaror. Sämst och de enda två sektorer som stängde på minus var energi och hälsovård. En något spretig bild. Jag tolkar det åtminstone svagt positivt att Nasdaq var den bästa av de tre ledande indexen.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner med 1,1 procent för att stänga vid $98,7. Google vände upp och steg med 0,9 procent och en stängde på $537,9. Twitter tog åtminstone en paus i den branta resan nedåt och steg med 0,2 procent och noterade en stängning vid $48,6 medan den sociala kollegan Facebook steg med 0,7 procent för att stänga vid $73,5.

Asien: Det är blandad utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.

Nikkei: +0,9%
Kospi: -0,2%
Shanghai: +0,6%
Hang Seng: +0,6%
Taiwan: -0,9%
Bombay: -0,1%
All Ordinaries: +0,6%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar